OM Smeden 

I början av 1600-talet tillverkades vapen i Jönköping. I slutet av 1600-talet räckte inte vattenkraften i Dunkehallaån till utan en del av vapentillverkningen flyttade till  Husqvarna. Det var bättre läge här och fabriken växte. 

För att arbetarna skulle kunna bo i närheten av fabriken ville landshövding Erik Dahlberg att det skulle byggas bostäder i Husqvarna. 1694 började man bygga bostäder och en kyrkogård anlades. Det är därför Erik Dahlberg är den som ses ha grundat Husqvarna. 

De första husen var så dåligt byggda att efter femtio år gick det inte att bo i dem. 

Den nya ägaren av vapenfabriken, Fredrik Ehrenpreuss, sig till att bygga sex nya byggnader för hantverk tillhörande fabriken.  Husen täcktes med torvtak. Varje hus innehöll fyra ”våningar”, om vardera ett rum och kök, samt två förstugor. Dessa var klara 1759. Det byggdes senare ytterligare två hus.

De åtta husen i Faktoribyn från mitten av 1700-talet står fortfarande kvar där de byggdes och det är mycket unikt. Smedbyn var den första stadskärnan i Huskvarna. 

Smedja, grisar och kor

I Smedbyn bodde smederna med sina familjer. Det fanns också både grisar, kor och höns. 

I Slutet av 1800-talet trodde man på ”den eviga freden” och inga vapen skulle tillverkas längre. Brukspatron Wilhelm Tham satte sin stil på Huskvarna. Han bestämde att de Smedjor som fanns i Smedbyn inte behövdes längre utan det blev bara bostäder. Den Appelbladska Smedjan är fortfarande bevarad i Smedbyn.  

Under 1800-talet byggdes ytterligare sex hus på Smedbygatan, tre på vardera sidan. 

Sveriges största galleri fanns i Huskvarna

Smeden – där aktivitetshuset numera finns, är byggt i början av 70-talet. Första konstvernissaget hölls 1976.  

Det var Leif ”Brand-Johan” Johansson som byggde detta. Han hade ett stort konstintresse. Han var dessutom brandman i Huskvarna. 

Han gjorde en brandbesiktning i Smedbyn och tänkte att det skulle vara ett perfekt ställer att ha ett konstgalleri på. 

Sedan dess har galleriet utvecklats och utökats till  att varit ett av Sveriges törsta konstgallerier. 

2017 övertog Husqvarna FF lokalerna och påbörjade arbetet med att forma ett aktivitetshus. Brand-Johan är glad för detta.

– Det känns gott i mitt hjärta att Husqvarna FF fortsätter med en så här viktig social verksamhet. Det ligger helt i linje med mitt livsverk sa Brand-Johan i samband med att Husqvarna FF tog över lokalerna, 

Ett hus för alla

Idéen till att skapa ett hus för alla Huskvarnabor i Galleri Smedbyn väcktes tre år tidigare än så. .

Det var dåvarande kommundelsrådet Ulf Isaksson, som framförde idéen till Husqvarna FF’s styrelse. Föreningen, som har en stor vana att bedriva olika typer av sociala projekt och integrationsarbete nappade på idéen.

Syftet med huset är att skapa aktiviteter som tilltalar både unga som gamla, tjejer och killar. Integration är ett viktigt ledord för innehållet i huset. Även bildning och annan föreningsverksamhet är viktiga hörnstenar i huset.

Huset förvaltas och drivs av ett fastighetsbolag som är helägt av Husqvarna FF, och flera andra föreningar finns i huset.

Det ska vara en naturlig mötesplats för Husqvarna FF’s alla aktiva. Galleriet har ett välutrustat storkök med stora samlingslokaler och det tillsammans med närheten till Vapenvallen gör det idealiskt för träningsläger, utbildningar och fotbollscuper.

Invigdes juni 2017

Husets innehåll kommer ta flera år att få på plats. Det byggs om ständigt och olika föreningar och aktörer är kortare eller längre tid i huset. 

Invigningen skedde redan i juni 2017 med artister och uppträdanden både inne i Smeden, vid slottsvillan och Smedbyparken.