Slide 1

Slide 2

Hallå där, Reidar!

Du har väl inte missat att varje tisdag så fixas det och ordnas lite extra på Smeden. Det är en 12 – 15 seniorer som tagit på sig en slags allt-i-allo roll på Smeden. Många av de ansiktslyftningar Smeden fått under åren är helt eller delvis gjort med hjälp av seniorgruppen. En som varit med från början är Reidar Alsén.

Huskvarnabo hela livet.

Reidar har bott i Huskvarna hela sitt liv. Hans mamma kom hit 1943 från Norge, under pågående krig.

Här träffade hon Reidars pappa, som var från Svarttorp som ligger strax utanför Huskvarna.  Reidar har blivit Huskvarna troget genom åren. Först i en villa på Öxnehaga och numera i Gisebo. Han är gift sedan ca 40 år tillbaka och har fyra barn. 

Reidar växte upp i närheten av Mjölkafållan. I kvarteren kring Mjölkafållan fanns många barn. De spelade mycket fotboll på fritiden, och anordnade matcher emot varandra, i olika kvarterslag.

Han började med fotboll i Huskvarna södra som 10-12 åring, och spelade sedan i Husqvarna IF. Han var aktiv som spelare mellan 1959 – 1965.

– Det var många duktiga spelare i Husqvarna IF under den tiden, minns Reidar. Fotbollsintresset finns fortfarande kvar och han var och tittade på många matcher, framförallt när han var ung.

Drev ett välkänt glasmästeri.

Det många Huskvarna-bor förknippar Reidar med, är Alséns Glasmästeri. Det startades av Reidars far Filip Alsén 1953. Reidar började jobba i företaget 1967, innan han tog över företaget 1975. 

– Min far köpte fastigheten på Linnégatan 3, redan år 1957. Då hade där tidigare varit ett mejeri. Senare införlivades ytterligare 2 st fastigheter intill, säger Reidar. 

Dotterbolag i Habo

1993 köpte företaget SKALAB i Habo. Det tillverkar aluminium-partiersom exempelvis fönster, dörrar och fasader.

De var licenstillverkare för SAPA Byggsystem. Här arbetade 8 – 10 personer. Som helägt dotterbolag till Alséns Glas blev Alséns då, ett av de större företagen inom glasbranschen med totalt 30 anställda i södra Sverige.

Med Reidars kontaktnät inom Glasbranschföreningen, ökade kundkretsen för Habo-företaget.

Koncernen med moderbolaget Alsén Glas och  dotterbolag SKALAB i Habo såldes 2012.

Glasmästeriet finns fortfarande kvar på Linnégatan, med ca 20 anställda, under namnet Ryds Glas.

Stödjer Föreningslivet

Reidar har stött både Husqvarna FF och Huskvarna hembygdsförening på olika sätt, genom åren. Nu är han med i den seniorgrupp som fixar på Smeden.

– Jag fick diagnosen Parkinsons sjukdom för 10 år sedan, så det blir att jag hjälper till med det administrativa och likande saker kring Smedens seniorgäng, säger Reidar. 

Det är något han trivs med och är på plats de flesta tisdagar, då gruppen samlas.

– Det är ett härligt gäng, och flertalet känner varandra sedan många år tillbaka.

Många i gruppen har spelat i HIF eller H-södra, säger Reidar.

Utveckling av Aktivitetshuset Smeden

Smeden skall bli ett nav i HFF:s verksamhet. En mötesplats med varierat utbud för framförallt ungdomar, där integration är ledordet. 

– Jag är övertygad om att Smeden bidrar till att skapa bättre sportsliga resultat på sikt. Ett socialt engagemang är nödvändigt för att bidra till samhällets utveckling. Då kommer vi bli bättre på fotbollsplanen också, avslutar Reidar.

Text och Foto: Andrea Rasmussen

Drop in vaccination

Drop in vaccination torsdag fredag

Nu erbjuder vi drop in vaccination mot covid-19 i Smeden hälsocenter

torsdag 11 november kl 16 -19 

Fredag 12 november kl. 9-12

Gäller dos 1 och 2.

Alla är välkomna!

En talangfull sångerska från Huskvarna

Hon var bara 14 år när hon vann svenska TV-programmet Talang. Hela Sveriges förundrades över hur vackert ”Amazing grace” framfördes. Nu sjunger hon mest för barnen och i kyrkan. Vi träffade Jill Svensson och pratade sång, barn och Huskvarna. 

Alltid varit musikalisk 

Jill Svensson är född och uppvuxen i Huskvarna, närmare bestämt på Huskvarna söder. Det har alltid varit sång och musik omkring henne även om det funnits en del idrottsutövande av både fotboll och brottning i familjen.   

– Musiken har alltid funnits. När jag började i Huskvarna kyrkokör som 6-åring blev musik intresset starkare, jag sjöng i Huskvarna kyrka tills att jag var tonåring, säger Jill. 

Hon gick låg- och mellanstadiet på Södergårdsskolan innan hon flyttade över till Junedahlsskolans sångklass och gymnasiet blev estetlinjen med inriktning musik på Per Brahe Gymnasiet.  

Nu bor hon kvar i Huskvarna och bor tillsammans med man och sina två barn på Fagerslätt.  

Talangfull karriär 

Hela sin uppväxt var Jill med i olika talangtävlingar. Så när Talang från TV4 kom till A6 så var det klart hon ställde upp där, mest som en rolig sak. Hon gick då i åttonde klass på Junedahlsskolan.   

– Jag hade idrottslektion när Talang ringde upp och berättade att jag hade gått vidare, det var en fantastisk känsla, minns Jill. 

Hon imponerade på hela svenska folket och gick hela vägen till final. Hon sjöng en fantastiskt fin version av ”Amazing grace”.  Till slut stod det mellan henne och en kille som var nio år vem som skulle vinna allt.  

– Jag hade problem med hörsnäckan under uppträdandet, jag hörde inte hur jag sjöng så jag trodde att mitt framträdande gick dåligt. Så det kom som en chock när det var jag som vann, säger Jill. 

För prispengarna startade hon ett eget företag, köpte en bil, åkte på semester med familjen och gav en del till klasskassan på Junedahl.  

Fick en staty av Brand-Johan 

Jill berättar att hon haft mycket kul i Huskvarna och i Smeden. 2017 sjöng hon på invigningen av Smeden uppe vid Slottsvillan. Hon sjöng bland annat för Leif ”Brand-Johan” Johansson låten ”Du är min man”. 

– Brand-Johan har jag känt sedan jag var liten, han har alltid stöttat mig. Jag fick en staty av honom, kunskapens äpple, När dottern Seline föddes fick även hon en staty med gravering inuti, berättar Jill. 

Det var en annorlunda tid då. Jill var gravid med sitt första barn, men visste inte om det förrän väldigt sent in i graviditeten.  

– Jag har fått höra sedan jag var 13-14 år när jag fick diagnosen PCOS att jag inte skulle kunna få barn, säger Jill. 

PCOS är en sjukdom som ger cystor på äggledarna och ger många symtom. Mensen är oregelbunden, det bildas inte lika många ägg, det är mera testosteron i kroppen och man får en sämre ämnesomsättning. Det innebär att man har svårare att gå ner i vikt. 

– Jag fick gå till många olika dietister när jag var liten för min övervikt. Det var frustrerande när de inte förstod sig på min sjukdom, säger Jill. 

Nu har Jill gått ner 45 kg på egen hand och har inte ätit vitt socker sedan 2014.  

Mammaledig från skola och sång 

Jill har fortsatt att sjunga och spela in även efter Talang. Hon har spelat in fyra album sedan 2010. Hon sjunger på bröllop, dop och begravningar.  

– Det har varit tomt på sångfronten på grund av coronan, jag har varit igång i kyrkan, min man är diakon i en kyrka på Råslätt, där leder jag en kör för ungdomar, säger Jill.  

Hon saknar musiken och att ha framträdanden.  När hon inte har så många framträdande så tappas stabiliteten i rösten och det blir mindre träning av den. 

Hon arbetar på en skola i Forserum som fritidspedagog och vill utbilda sig till det så småningom. Nu är hon mammaledig med sitt andra barn och det blir mycket sång och musik i hemmet. 

– Seline älskar att sjunga och dansa, har jättebra gehör. Hon är snabb på att snappa upp melodier, låttexter och det kommer naturligt för henne, säger Jill 

Dottern älskar låten i Disneyfilmen Frost så karaokeversion går varm i hemmet på Fagerslätt. 

Jill pratar varmt om sina barn och det bästa med att vara mamma är att få den villkorslösa kärleken av barnen. Hon tycker det är häftigt att se dem utvecklas och växa upp också.  

Seline är väldigt omhändertagande av lillebrodern Samuel som är 1,5 år och älskar att dansa till musiken.  

– Hon är väldigt lik mig när jag var liten, säger Jill.  

Text: Joakim Edvinsson/Andrea Rasmussen 

Foto:  Andrea Rasmussen