Slide 1

Slide 2

Nu kör vi Plugga med Smeden och Girls’ power!

Under hösten har två spännande aktiviteter startat igång på Smeden. Läxhjälpen är för alla som vill ha hjälp med sina studier. Ailen Sabri och Silva Odicho är studenter på högskolan i Jönköping. De läser till lärare på Högskolan för lärande och kommunikation. Det är de två som har startat upp läxhjälpen.

– Vi startade läxhjälpen för att hjälpa barn och ungdomar med sina studier då vi anser att utbildning är en viktig faktor i livet. Vi vet dessutom

att det svenska skolsystemet kan kännas påfrestande för många vilket

leder till att man tappar sin lust att lära, säger Ailen och Silva. 

Läxhjälpen är för ålder 10-19 och är på tisdagar. 

Inte nog med att de har startat läxhjälp utan de har också ett tjejprojekt som kallas för Girl’s Time. 

Det är ett projektet då  unga flickor ska kunna gå ut och ha roligt på fredagar utan att fundera på vilka ställen som känns

säkrast och tryggast. 

– Vi vill erbjuda en trygg plats för unga tjejer, säger Ailen och Silva.

Följ oss på Sociala medier för mer information om tider och platser.  

Text och Foto: Andrea Rasmussen

Hallå där, Reidar!

Du har väl inte missat att varje tisdag så fixas det och ordnas lite extra på Smeden. Det är en 12 – 15 seniorer som tagit på sig en slags allt-i-allo roll på Smeden. Många av de ansiktslyftningar Smeden fått under åren är helt eller delvis gjort med hjälp av seniorgruppen. En som varit med från början är Reidar Alsén.

Huskvarnabo hela livet.

Reidar har bott i Huskvarna hela sitt liv. Hans mamma kom hit 1943 från Norge, under pågående krig.

Här träffade hon Reidars pappa, som var från Svarttorp som ligger strax utanför Huskvarna.  Reidar har blivit Huskvarna troget genom åren. Först i en villa på Öxnehaga och numera i Gisebo. Han är gift sedan ca 40 år tillbaka och har fyra barn. 

Reidar växte upp i närheten av Mjölkafållan. I kvarteren kring Mjölkafållan fanns många barn. De spelade mycket fotboll på fritiden, och anordnade matcher emot varandra, i olika kvarterslag.

Han började med fotboll i Huskvarna södra som 10-12 åring, och spelade sedan i Husqvarna IF. Han var aktiv som spelare mellan 1959 – 1965.

– Det var många duktiga spelare i Husqvarna IF under den tiden, minns Reidar. Fotbollsintresset finns fortfarande kvar och han var och tittade på många matcher, framförallt när han var ung.

Drev ett välkänt glasmästeri.

Det många Huskvarna-bor förknippar Reidar med, är Alséns Glasmästeri. Det startades av Reidars far Filip Alsén 1953. Reidar började jobba i företaget 1967, innan han tog över företaget 1975. 

– Min far köpte fastigheten på Linnégatan 3, redan år 1957. Då hade där tidigare varit ett mejeri. Senare införlivades ytterligare 2 st fastigheter intill, säger Reidar. 

Dotterbolag i Habo

1993 köpte företaget SKALAB i Habo. Det tillverkar aluminium-partiersom exempelvis fönster, dörrar och fasader.

De var licenstillverkare för SAPA Byggsystem. Här arbetade 8 – 10 personer. Som helägt dotterbolag till Alséns Glas blev Alséns då, ett av de större företagen inom glasbranschen med totalt 30 anställda i södra Sverige.

Med Reidars kontaktnät inom Glasbranschföreningen, ökade kundkretsen för Habo-företaget.

Koncernen med moderbolaget Alsén Glas och  dotterbolag SKALAB i Habo såldes 2012.

Glasmästeriet finns fortfarande kvar på Linnégatan, med ca 20 anställda, under namnet Ryds Glas.

Stödjer Föreningslivet

Reidar har stött både Husqvarna FF och Huskvarna hembygdsförening på olika sätt, genom åren. Nu är han med i den seniorgrupp som fixar på Smeden.

– Jag fick diagnosen Parkinsons sjukdom för 10 år sedan, så det blir att jag hjälper till med det administrativa och likande saker kring Smedens seniorgäng, säger Reidar. 

Det är något han trivs med och är på plats de flesta tisdagar, då gruppen samlas.

– Det är ett härligt gäng, och flertalet känner varandra sedan många år tillbaka.

Många i gruppen har spelat i HIF eller H-södra, säger Reidar.

Utveckling av Aktivitetshuset Smeden

Smeden skall bli ett nav i HFF:s verksamhet. En mötesplats med varierat utbud för framförallt ungdomar, där integration är ledordet. 

– Jag är övertygad om att Smeden bidrar till att skapa bättre sportsliga resultat på sikt. Ett socialt engagemang är nödvändigt för att bidra till samhällets utveckling. Då kommer vi bli bättre på fotbollsplanen också, avslutar Reidar.

Text och Foto: Andrea Rasmussen

Drop in vaccination

Drop in vaccination torsdag fredag

Nu erbjuder vi drop in vaccination mot covid-19 i Smeden hälsocenter

torsdag 11 november kl 16 -19 

Fredag 12 november kl. 9-12

Gäller dos 1 och 2.

Alla är välkomna!