Slide 1

Slide 2

Nu öppnar Smeden Second hand

– Vi vill vara med och skapa liv och rörelse för alla i och runt Huskvarna söder, säger Mia Karlsson, en av initiativtagarna till nya butiken Smeden second hand som öppnas i Brand-Johans gamla  tavelverkstad. 

Stort renoveringsbehov 

Second hand butiken ligger i Brand-Johans gamla tavelverkstad. När Husqvarna FF tog över Smedbygallerian och startade Smeden var det överenskommit att Brand-johan kunde behålla den delen så länge han orkade och ville. Efter att Brand-johan gick bort i höstas så har verkstaden stått tom. Det hade dock inte varit möjligt att öppna en butik utan hjälp från Smedens seniorgrupp. 

– Rolf Ottosson tillsammans med seniorgruppen har gjort  ett fantastiskt arbete med att städa upp, renovera, måla och inrett  med hyllor till butiken, säger Annica Osbeck som tillsammans med Mia och Smedens Annika Brandt kommer ansvara för butiken. 

Vara en del av samhället och Smeden

Annica och Mia drömmer om att kunder och folk ska  hitta till butiken. De tycker att det behövs liv och rörelse i och runt Smeden på Huskvarna söder. Det vill de vara med och skapa. 

– Vi vill vara med och skapa liv och rörelse för alla i och runt Huskvarna söder, säger Mia Karlsson

Uppbyggt med små medel.  

Just nu gapar hyllorna tomma men arbetet pågår att samla in saker till försäljning. Ambitionen är att starta upp verksamheten efter midsommar och ha öppet i samband med att övriga Smedbyn har öppet. 

– Redan nu är det mycket saker inlämnat men det finns plats för mer, säger Annika och visar ett överfyllt förråd innanför butiken.  

Det har varit med små resurser butiken har inretts. Kappahl i Huskvarna har skänkt klädhängare och skyltdockor. Hyllorna är återanvända och ommålade av seniorgruppen. 

– Vi kommer vända oss til spelarna och deras föräldrar i fotbollslagen och allmänheten för att samla in saker, säger Maria. 

Bredda föreningen och öka samarbetet

Smeden ägs och drivs av Husqvarna FF och det är en betydelsefull plats för föreningen. 

– Ja, vi vill att föreningen ska bredda sin verksamhet och butiken blir ett  naturligt samarbete mellan Husqvarna FF och Smeden, säger Annica. 

Idéen kom upp genom lite omvärldsspaning. Det var tips från andra föreningar som gjorde att föreningen satsar på en second hand butik. 

Öppnar efter midsommar

De är inte ensamma att bemanna butiken utan det är flera personer som visat intresse och de kommer turas om att bemanna butikens öppettider.

– Till och börja med kommer vi ha öppet på söndagar med start efter midsommar, det är den 11 juli då det också är marknad i Smedbyn, säger Mia.  

Vill man engagera sig i föreningen och vara med och hjälpa till i butiken så går det bra att höra av sig med sitt intresse.

– Ja, så har vi Annika (Brandt), som är anställd i Smeden, som brinner mycket för detta också, avslutar Annica.

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Huskvarna – unikt i världen

– Huskvarna har en möjlighet att bli en unik plats inte bara i Sverige utan även i världen, säger Michaela Ullmark, ägare av Slottsvillan I Huskvarna. Det finns spännande och utmanande idéer hur området i och runt slottsvillan kan utvecklas. 

Huskvarna ingen slump

Det var inte en slump att Michaela Ullmark och hennes make Christian hamnade i Huskvarna. De hade letat i hela Sverige och platsen passade väl in i deras dröm.
– Det var inte bara en dröm att vi skulle starta ett hotell utan vi ville mer än så. I Huskvarna ser vi en möjlighet att skapa  en destination, en plats för upplevelser som kan bli unik inte bara i Sverige utan även i världen, säger Michaela.

Hon beskriver att det finns flera unika saker med Huskvarna. Det är en liten oas med sin närhet till vatten, både Vättern och åarna som rinner genom staden. Det finns natur och vandringsstråk så nära inpå med magiska trollskogar att vandra i. Michaela framhåller också hur barnvänligt staden är med sina lekplatser och livliga föreningsliv. Så för en småbarnsförälder som Michaela är med sin ett-åring, är Huskvarna en ideal plats att bo och verka i.  

– Sen är närheten till Jönköping en bonus med lite mer av shopping och restauranger, säger hon.

Berest nationalekonom

Michaela är född i Uppsala men det är i Visby på Gotland som hon är uppväxt. Hon hade aldrig varit i Huskvarna tidigare trots att hon läste till nationalekonom i  Jönköping.Hon är berest och har bott många år utomlands. Bland annat har hon varit chef hos en av de största vinproducenterna i Australien, Jacob’s Creek. Hon är kunnig i vin och mat som utbildad sommelier och numera också en mat- och dryckesambassadör för Småland. 

– Vi ska vara en samlingsplats för olika producenter och dryckestillverkare. Det kan vara öl, vin, cider och alkoholfritt exempelvis älgörtsdricka och björksoda, gjort på björksav, säger Michaela. 

Mat och dryck i nya köket 

Slottsvillan har tidigare inte haft ett professionellt restaurangkök. När paret Ullmark tog över Slottsvillan 2018, så fanns det ett enkelt tillagningskök, men inget mer, något som begränsade parets framtidsplaner för villan.   

– Ett tag tänkte vi att vi kunde ordna enklare ost- och charktallrikar men det gick fort att förstå att våra gäster önskade mer än så, säger Michaela.

När coronapandemin kom så passade de på att renovera och bygga ett nytt kök med ökade möjligheter för att bli en av regionens mest älskade ställen, inte bara för sina fantastiska lokaler utan även för sin mat. Nu är målet satt att bli en lyxigare kvarterskrog där både övernattande gäster och lokalbor kan njuta av god mat i trevlig miljö. 

– Vi vill att slottsvillan ska vara ett ställe där man kravlöst kan umgås, äta och dricka gott, säger Michaela. 

Odlingslotter och höns i Slottsparken 

De planeras att göra en del av parken till odling där man gratis kan få nyttja marken till att odla grönsaker. Michaela vill att platsen ska nyttjas på ett sätt som bidrar till Hotel Slottsvillans hållbarhetstänk. 

– Det ska vara kravlöst att vara där så det kan också vara personer som rehabiliteras sig efter sjukdom eller liknande och då odlandet vara en del i läkandet, säger Michaela. 

Det ska vara en ekologisk odling  och det kanske till och med kan byggas en liten hönsgård som bidrar till skötsel och gödsel. 

– Jag tänker att det kan vara en kombination av kollektiv odling, eller att var och en får en liten “mikroodling”. Det enda kravet är att vi får ta del av skörden och servera i restaurangen, säger Michaela. 

Något för alla

Platsen är viktig för Michaela. Hon vill att Huskvarna Söder ska vara en ”plats i platsen” och ger exempel på Nääs fabriker mellan Göteborg och Borås, ett ställe där en nedlagd fabrik har skapat en unik plats som skapar liv ett litet samhälle. Där kan olika mindre aktörer, både ideella föreningar och mindre företag flytta in för att  skapa liv och rörelse. 

– Det är viktigt att det finns något för alla om en plats ska leva. Du ska kunna handla saker, äta och uppleva natur och kultur på en och samma plats. Jag ser hur man tar med barnen till lekparken, kanske paddlar kajak i ån, för att sedan köpa korv hos den lokala charkbutiken som man sedan grillar i Smedbyparken tillsammans med andra familjer, säger Michaela. 

Paret arbetar aktivt med att skapa aktiviteter och upplevelser utöver det vanliga för sina gäster. Tidigare var över hälften av hotellets gäster från utlandet under högsäsong. Husqvarna-fabriken, museet, och allt annat vi kan erbjuda i vår bygd är självklart en stor anledning till detta. 

Hållbarhet är viktigt för familjen Ullmark och ett samarbete som nyligen startat är med organisationen Green kayak. 

– Konceptet är enkelt. Du kan gratis låna en kajak gratis från hotellet med motprestationen att du plockar upp det skräp du ser längs ån. Jag hoppas det kan vara en aktivitet för både närboende och våra gäster, säger Michaela. 

Michaela är full av idéer om framtiden och vill båda skapa upplevelser för gäster både i och utanför villan. Förutom mer traditionella aktiviteter så som vinprovning och matlagningskurser ordnar man evenemang i alla dess former.  

– Förra året ordnade vi till exempel en “knit and sip kväll”. Det vill säga en virk- och stickkväll med mat och dryck. Vem som helst fick komma och sitta själv eller med andra i Slottsvillans många olika rum och handarbeta. Det var underbart att se hur vissa fann varandra under kvällen över deras gemensamma intresse, samtidigt som de njöt av lokalen, maten och drycken, säger Michaela. 

Huskvarna blir unikt i världen

Michaela är nyvald som ordförande för Huskvarna Javisst, Huskvarnas intresse- och företagsförening. Tillsammans med andra vill hon utveckla Huskvarna och skapa en plats som är unik inte bara i Sverige utan kanske i hela världen.  

Det ska bli spännande att följa utvecklingen och de idéer som hon har.

Text och foto: Joakim Edvinsson

Hon brinner för Huskvarna, barn och fotboll

Sambafotbollen växer och allt fler unga upptäcker rörelseglädjen. En som verkligen betyder mycket för detta är Linneah El Hage, som är en av ledarna för Sambafotbollen. Huskvarna betyder mycket för henne och hon betyder också mycket för Huskvarna.

Född och uppvuxen i Huskvarna

Linneah EL Hage är född och uppvuxen i Huskvarna och har gått på Södergårdskolan. Linneah började spela fotboll som ung i Husqvarna FF och varit föreningen trogen ända sedan dess. Hon har till och med spelat några säsonger i Damernas seniorlag. Hennes fotbollsutbildning fick hon också på Sanda högstadiet med inriktning fotboll och sedan på gymnasiet med inriktning fotboll.

Från denna säsong har hon lämnat som aktiv fotbollspelare, men inte lämnat föreningen. Nu är hon istället tränare och fas-ledare för 3-5-manna fotbollen i föreningen.

 – Vapenvallen har blivit som mitt andra hem och Husqvarna FF har betytt väldigt mycket för mig. Jag brinner för fotbollen samtidigt som jag värnar om barns välmående och utveckling, säger Linneah 

Vill hjälpa barn och unga

Linneah har ett stort hjärta för barn och ungdomar. Hon pluggar just nu till socionom på högskolan i Jönköping. Hon brinner för att hjälpa människor och fotbollen så klart. Hon tycker att fotbollen är en viktig gemenskap och det är roligt att leka av sig när man spelar fotboll.

– Jag vill jobba med människor och hjälpa barn och ungdomar i samhället, kanske söka jobb som kurator, säger hon.

Huskvarna betyder mycket för Linneah. Just nu är det stort engagemang för Husqvarna FF med sambafotbollen och tränar för tjejlag.

Som barn spelade hon teater hos Gunnar Andersson teater verksamhet. Smedbyn känner hon också väl till. Hennes mamma har tillsammans med tre väninnor en ateljé på Smedbygatan, fria händer, där hennes mamma tillsammans med andra drejar keramik på fritiden.

– Jag var också som barn i galleri Smedbyn när, Brand-Johan ägde lokalerna, men då var jag mest i glassbaren, minns Linneah.

Nu följer hon Smeden på sociala medier och håller sig uppdaterad på vad som händer där.

– Alla andra ser Huskvarna som ett utsatt område, men för mig har Huskvarna söder alltid varit en trygg plats och jag känner mig hemma här, säger hon.

Fotboll för livet i Sambafotbollen.

Linneah El hage är en av ledarna för Sambafotbollen. Det var fotbollsspelaren ”Samba-Erik” Johansson som startade denna verksamhet som nu finns på flera olika ställen i Sverige. ”Samba-Erik” har en aktiv karriär som Allsvensk fotbollsspelare och tillbringade ett år i Brasilien som tonåring och spelade brasiliansk fotboll. Med inspiration från ”Joga Bonito” – det vackra spelet så startade han sambafotbollen. Syftet med Samba-fotbollen är att det ska visa upp den vackra fotbollen.

– Fokus är på det fina spelet och vi ledare berömmer flickorna när de spelar bra och är snälla emot varandra. Exempelvis när en tjej i laget gör en snygg fint eller ett snyggt mål, säger Linneah.

Hon tycker det är en härlig stämning på samba fotbollen och det är inte accepterat att ha en dålig attityd emot varandra. Alla spelar tillsammans som ett lag, alla har olika förutsättningar och alla är bra på sitt sätt.

I slutet av förra terminen lärde sig flickorna några portugisiska fraser. De har även lärt sig en ramsa som de kör i slutet av varje träning. Fokus är, förutom fotbollsutbildning, också att jobba med värderingsfrågor. Träningen sker på olika platser i Huskvarna. De har varit i Huskvarna sporthall, och på Södergårdsskolan och nu precis startat upp på Norrängsskolan.

Det är mycket populärt och på Norrängsskolan var det 40 barn med de första gångerna.

– Det är jätteroligt att vara med på sambafotbollen , det är en sådan härlig stämning bland flickorna, avslutar Linneah.

Text: Joakim Edvinsson/Andrea Rasmussen

Foto: Andrea Rasmussen