Paraplyförening Huskvarna söder – ett ställe där ditt engagemang kan gro

Bakgrund: Det finns många goda viljor och initiativ på området, för att organisera sig på fritiden är det vanligast att man startar en förening. Det kan ta mycket tid och engagemang att starta och driva en förening, när man egentligen mest vill driva verksamheten man brinner för. Därför vill vi skapa en generell förening som samlar allas engagemang under ett paraply. För att erbjuda initiativ ett organisations nummer vid ansökningar, stöd i organisering och kontakter.

Målgrupp: Föreningen vänder sig främst till individer mellan 0-105 år som är intresserade att skapa eller delta i aktiviteter kring Huskvarna Söder.

Kontakt: Vill du har mer information, vara medlem eller på annat sätt engagera dig i föreningen, varmt välkommen att höra av dig till: caroline.froner@jonkoping.se 036-102113.

Ett hållbart engagemang (kommer vara tydlig uppdelning mellan styrelse och aktivitetsutförare). Vi vill inte elda upp våra eldsjälar, basera engagemanget på individernas situation.

– En lär-kultur där man det är okej göra fel, får prova sina vingar och ges möjlighet att öva upp sin organiseringsvana.

Föreningen kommer organisera aktiviteter. Föreningen kommer få och ansöka om pengar för att organisera aktiviteter, verksamheter lokalt i området. Vi tror att föreningen når en målgrupp som idag inte söker sig till kommunens ordinarie bidrag eller har svårt att uppfylla kriterierna för att nå vissa av de kommunala bidragen. Vad området behöver bäst vet de på området, därför ska beslut tas av folket som själva lever i området.

Genom föreningen får man nätverk. Personen / gruppen som arrangerar något får ett nätverk, erfarenheter kring att organisera, lära känna nya människor, får en känsla av att de kan skapa det samhälle de vill leva i. Deltagarna som kommer får en meningsfull fritid och en chans att vigda sina vyer genom aktiviteten och träffa nytt folk i sitt närområde.

Prova en modernare typ av förenings form. Föreningslivet blommade upp på slutet av 1800 talet och präglades av hur samhället såg ut då. Idag är håller vi fast vid samma föreningsstruktur fast samhället ser väldigt olika ut från år 1800 – talet till år 2021. Föreningen kommer att ha en mer flexibel föreningsform som samlar olika inriktningar och olika utföranden (inte endast varje onsdag kl 18.30, möjliggöra prova på aktiviteter, arrangemang)

Demokratisk skola, där delar av styrelsemötet är öppna för medlemmarna att besöka, för att se den demokratiska gången, få insyn i styrelsearbete och få en uppfattning om hur en förenings årshjul kan se ut.

Slussa vidare, kommer det en grupp som vill t.ex spela fotboll, så kan paraplyföreningen medla/samverka men befintlig fotbollsförening så att de kan få ha sin verksamhets där.

Driva upp föreningar, kanske är det så att en grupp brinner för en verksamhet, och de vill komma igång under paraplyets vingar innan de har fått tillräckligt många deltagare, engagemang och vana att man känner sig trygg i att starta upp en egen förening.

Varmt välkommen att höra av er till dig till: caroline.froner@jonkoping.se 036-102113.