Inlägg

E-sportare på träningsläger

– Det var över förväntan att ha vårt träningsläger i Smeden, säger Johannes Hansson, lagledare för eSociety, en E-sportförening från Kristianstad. 

De tillbringade en helg i Smedens E-sportarena som drivs av E-sportsförbundet Esport United i samarbete med deras föreningar och syftet var att träna inför seriestarten i Counter Strike. 

Vill utveckla E-sporten

eSociety Gaming är en förening som vill hjälpa E-Sporten växa i Kristianstad Kommun. Föreningen grundades 2018 och har som mål att under de två kommande åren ta Kristianstad till Elitserien i Counter strike . 

– Målet är att få ihop ett lag till högsta serien, Elitserien, berättare Johannes Hansson. 

Föreningen planerar också för utbildningar på hemmaplan. Det kan vara för föräldrar för att skapa en förståelse vad E-sport är för något. 

Bootcamp i Smeden

Det var genom E-sport United som föreningen fick kännedom om Smedens E-sportarena.

E-sport United grundades under mitten av 2000-talet. Syftet var att samla och hjälpa talanger inom E-sports världen och med en stark prägel för kvinnlig e-sport. 

– Ja, de nämnde att det fanns bra lokaler för detta i Smeden, Huskvarna, berättar Johannes Hansson.

En Bootcamp är som ett vanligt träningsläger inom vilken idrott som helst. Det handlar om att finslipa taktiken, få ihop teamkänslan i laget och träna mot varierande motstånd. 

Första steget är att vara inne på en s.k. tunn server. Det är en bana utan motståndare. Där tränar man på att få ihop sig som ett lag, berättar Johannes.

Sedan är nästa steg att pröva olika taktiker mot motstånd. Det handlar mycket om att finslipa och nöta in taktiken. 

– Vi utvärderar spelen gemensamt och justerar allteftersom vi tränat in taktiken, berättar Johannes. 

Elitserien målet.

Laget är nystartad och spelar i regionsserien, som sträcker sig från Ystad i söder till Jönköping i norr. Det är nivån under Elitserien.  Det finns tre nivåer inom E-sporten. En gräsrotsnivå, en regional serie och en elitserie. Elitserien är en semiprofessionell liga. 

– Det är viktigt med bredden inom E-sporten. Det gör att fler talanger kan komma fram, säger Johannes. 

I Elitserien har man ögonen på sig som spelare från de internationella lagen. 

– Gör man bra ifrån sig där så kan man få chansen att komma ut på den internationella spelscenen, säger Johannes.

Inte alls olikt hur det fungerar inom andra idrotter med andra ord.

Smeden över förväntan

– Miljön var annorlunda. Att det var så gamla hus var speciellt, säger Johannes.

Han är imponerad av standarden på lokalen och den utrustning som finns där. Han upplevde att läget var bra också med närheten till stan och liknande. 

– En perfekt lokal för träningsläger, säger Johannes. 

Föreningen passade också på att planera verksamheten tillsammans med Esport United och Phoenix Blue. 

Text: Joakim Edvinsson

Foto: eSociety.nu

Dataförening från Lidköping på besök.

Ivica ”Ivo” Ivanovic från ABF bjöd in Lidköpings dataförening till att besöka liknande verksamheter i Jönköping. Ordförande för föreningen, Josefine Lidberg tackade jag och i veckan genomfördes studiebesöket.

Tillsammans med Johan Svensson och Manuel Melani från Lidköpings dataförenings styrelse samt Alexander Brännlund från ABF Fyrbodal lämnades Lidköping för en fredag som skulle vara fullpackad med intryck.

Först besöktes Smedbyn där besökarna bjöds på en rundvandring där verksamheten visade upp sin satsning på digitalkultur och nördkultur.

Efter en snabb lunch på Smedbyns resturang besöktes Phoenix Blue där verksamheten med Tv – produktion och /Streaming visades upp.

Sedan följde en föreläsning om Svenska LanFörbundet (SLF)  där ordförande Dejan Nedic redogjorde för bakgrund, nutid och framtidsförutsättningar för föreningar med inriktning på LAN och spelkultur. Han pratade sig varm om ”Lidköpingsmodellen” och det visade sig att SLF hela tiden haft Lidköpings dataförening och Lidköpings E – sportcenter som förebilder.

Efter föreläsningen styrdes färden vidare mot centrala Jönköping för ett studiebesök på Gameffect, ett E – sportcenter eller som de själva väljer att kalla det, ett ”framtidens ungdomsgård 2,0”-. Det var härligt att uppleva att detta E – sportcenter, trots att det drivs kommersiellt, har samma erfarenheter som Lidköpings E – sportcenter. Helt klart har dessa båda verksamheterna mycket gemensamt.

Dagen avslutades på Kapa Bar, en sportbar med inriktning på E – sport och förutom god mat och god dryck blev det tid för intressanta och givande samtal kring Digitalkulturen och nördkulturen såsom en modern folkrörelse med framtiden för sig.

Men det viktigaste med dagen var att många fantastiska människor fick komma samman och träffa varandra. Vem vet vilka möjligheter till samarbeten och gemensamma insatser för den gemensamma saken som kan komma ur detta möte?