Inlägg

Livestream från Smeden

Från fredag till söndag genomförs en livestreaming i Biteminds studio i Smeden. Det är CtrlAltElite som tillsammans med Bitemind genomför livesändningen. 

– Förra året sände vi live Spelhjälpen från Hovrättstorgen som stöd för Musikhjälpen. Men i år blev det inte så, säger Andreas Westman. En av arrangörerna bakom Julstreamen.

Livestream med spelande

Det pågår en livestream i Smeden. Istället för Spelhjälpen förra året så kör man nu 100 % fokus på spel och spelrecensioner. 

– Vi kör cirka 48 timmar med spel. Det gör vi tillsammans med dem som tittar på streamen också, säger Andreas Westman. En av arrangörerna och ägare till Bitemind studios. 

Det är en del som tittar, cirka 30 personer i timmen. Det ökar under kvällen och är lugnare dagtid. 

Bloggen CtrlAltElite vill ge tillbaka till läsarna

Från CtrlAltElite i Stockholm finns David Meyer Trap på plats att sända. Det är gäster i studion. Under lördagen är Nino, som är Youtuber ifrån Gislaved, med i sändningen. 

– Puppetmaster som är med oss emellanåt när vi streamat och Rebecka Ambrus är också med i studion, säger Andreas.  

Rebecka skriver spelrecensioner på CtrlAltElite.  

CtrlAltElite.se är en online sida för recensioner av spel. De gör mest textbaserade recensioner på svenska. Detta kompletteras med en del videorecensioner. CtrlAltElite startade som en liten spelblogg tillsammans med tre vänner. Det har växt och är nu ett företag. 

– Vi gör detta för vi trycker det är kul och eftersom vi gillar att spela med andra så är detta ett bra tillfälle, säger Andreas. 

Andreas berättar att det också är ett sätt att ge tillbaka lite till våra läsare. 

– Varje år gör vi en lista med de bästa spelen i olika kategorier. Så istället för att  bara lägga upp den på webben så valde vi att göra detta då vi ändå hade bokat kameror till Spelhjälpen, säger han.

Inte bara spelande

Det kommer inte bara vara spelande utan det bjuds exempelvis på pepparkaksbakning och glöggprovning i livestreamen.  

Det är också en del som är med och lär sig streaming bakom kameran. Det är dels några från Stockholm men också personer som man kommit ikontakt med genom Smeden. 

– Det finns massa med give-aways, så hänger man med i streamen kan man vinna olika spelrelaterade saker. Så julklapparna kan vara ordnade, säger Andreas. 

Sändningen ser du på Youtube här. https://www.youtube.com/watch?v=o6Qv8e5b8eg 

Elller på Mixer. Som du hittar här. https://mixer.com/BiteMindStudios?fbclid=IwAR3akVMvmXbGjZngYPj8GdAlwMu1oZ_ona8xV7Jp7raHRT-B9kfJ4Wsa7ek 

Sändningen pågår från Fredag kväll till Söndag eftermiddag.

Du hittar spelrecensioner och liknande på CtrlAltElite.se

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Elitlag på träningsläger

Under en helg i september gästades Smedens Esportsarena av klubben Crowns och deras CS:GO lag. De spelar i Sveriges högsta liga i Counterstrike: Global Offensive, och är ett akademilag hos den svenska välkända organisationen Crowns eSports Club. 

– Smeden är  svingrymt och supermysig med mycket bra utrustning. En av de bästa bootcamp ställena jag varit på, säger lagets coach, Maikel ”kMS” Yüksel

Esport är många sporter

Att klumpa ihop alla dataspel är som att säga att fotboll och schack är samma sak. Det krävs olika egenskaper i de olika spelen. 

En del kräver snabbhet och andra behöver man ha ett strategiskt tänkande. Vissa spel är lagsporter och andra spelas individuellt. 

Däremot är inte alla dataspel sporter. Det krävs att man kan utveckla sin skicklighet i spelet och att det är uttalat tävlingsinriktat.  För att ett dataspel ska lyckas bli en Esport behöver det också vara tilltalande för en publik som tittar och inte bara vara ett nöje för spelaren. 

Stärka lagkänslan

Både idrottsslag och individuella idrottare åker på träningsläger. Det är ett sätt att bryta monotonin i att träna i vardagen. Det är också ett sätt att träna fokuserat och skapa en bra lagsammanhållning. Detta gäller även för Esportare som spelar professionellt. 

– Vi åker på bootcamp för att bli mer samspelta och komma samman som ett lag. Det är lättare att gå igenom taktik och demos och snacka ihop oss efter matcher,  säger William ”SvinTer” Myrholt en av spelarna i Crowns. 

Han är tillsammans med sitt lag och coachen Maikel Yüksel på Smeden för att nöta in detaljer och finslipa sin taktik. Laget är nykomlingar i Svenska Elitserien och det är den högsta serien i Sverige och Norden. 

Laget är från Göteborg och kvalade in i år från region Väst.  Det finns fyra sådana regionserier i Sverige. Syd, Öst, Väst och Norr. 

Sverige i framkant med nystartad liga

Sverige ligger i framkant när det gäller framgångar inom eSport. Svenska lag har varit extremt dominerande i Counterstrike under många, många år. 

2018 startade två av de största profilerna en svensk elitserie. Emil ”Heaton” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson startade Svenska Elitserien i Esport 2018. 

Matcherna i Elitserien sänds live på Sportbladet tre gånger i veckan under säsongen. Så det är inte vem som helst som får plats i Esportens finrum. Spelarna är semiprofessionella, d.v.s att man delvis kan försörja sig på sin sport. Vinnarna i slutspelet har dessutom chansen att vinna en segerpremie. 

Säsongen igång

Säsongen har redan börjat och det har börjat över förväntan. Åtminstone prestationsmässigt om man lyssnar på coachen Maikel Yüksel.  Laget är nykomlingar på denna högsta nivån i Sverige. I tabellen ligger laget sist. 

– Målsättningen är att hänga kvar i högsta serien, vi är nykomlingar så det är vår ambition i år, säger Maikel.  

Serien är  uppdelad i två säsonger. Första delen är klar i oktober och den sista halvan är klar i december. Därefter går de fyra bästa lagen till slutspel. 

Slutspelet spelas på Inferno online som ligger i Stockholm. Det är ett av världens största gamingcenter. Slutspelet sänds, precis som alla andra matcher, live och följs av en allt växande publik på webben. 

– Att möta lag som spelar på denna höga nivå har inneburit att vi behövt vänja oss vid denna typen av motstånd, säger Maikel.

Blev upptagna i Crowns

I Esportens värld börjar lag oftast som ett kompisgäng som börjar spela tillsammans. Så var det för detta laget också. 

– Vi var ett gäng som känt varandra sedan innan. Vi spelade i en regionserie. När vi kvalade in till elitserien så ville Crowns ta in oss i deras stall, berättare William ”SvinTer” Myrholt.  

Crowns är en svensk e-sport organisation som startade 2016. Klubben har lag i både Counterstrike GO och Team Fortress 2. Klubben har som ambition att långsiktigt  stödja både lag och spelare i sin utveckling. Förutom akademilaget finns två lag som består av tjejer i CS:GO. Ett  Som heter CS:GO Female. Där finns spelare från hela Europa. Dessutom finns ett som heter CS:GO Female Nordic med spelare från Sverige.

Klubben har också ett lag som tävlar i Hearthstone, ett digitalt kortspel som spelas på olika plattformar. 

Alla kan bli bra 

Counterstrike: Global Offensive, eller CS:GO som det förkortas, har utvecklats från att bara varit ett dataspel till att bli en miljardindustri och en viktig byggsten i Esporten. 

CS:GO är ett FPS, First person shooter-spel. Det går ut på att man som lag ska lösa olika uppgifter genom att skjuta ihjäl sina motståndare. Spelet innehåller flera olika kartor. Som spelare har man olika vapen att välja mellan. 

– CS:GO är ett ganska förlåtande spel. Man får lägga 4-5000 timmar under några år så kan nästan alla bli bra på spelet, säger Maikel om spelet.  

Maikel säger att de viktigaste egenskaperna hos en spelare är de kommunikativa förmågorna. Det tillsammans med att det finns en bra laganda är viktiga framgångsfaktorer. De lag som går bäst är kanske inte de som är bäst på spelet utan som håller ihop länge. 

– Samspelet är viktigare än något annat. Det är mycket psykologi och en stor press på spelarna. Det är mycket runt omkring som ställer krav på spelarna, säger Maikel. 

Han berättar att ett av världens bästa lag i flera år, danska laget Astralis, hade tagit in en idrottspsykolog som arbetat med danska landslaget. I länder som USA och Sydkorea har toppspelarna dietister och idrottspsykologiska rådgivare. Allt för att kunna prestera så bra som möjligt.

Coachens roll

I fotboll och andra lagidrotter har coachen ansvar för laguttagningar och spelsystem. Taktiken ska jobbas in i truppen och en duktig tränare har en förmåga att kunna omsätta sina idéer till spelarna på planen. 

En coach i Esport jobbar mycket med det mentala. Samarbetet är avgörande och coachen analyser och utveckla hur laget ger och tar emot feedback. Helt enkelt hur man kommunicerar. 

– Jag har jobbat med ledarskap i många år och kan se spelet ur ett annat perspektiv än spelarna, säger Maikel. 

Som coach följer han spelet i något som heter Spectate. Där kan han byta mellan spelarna och även få en överblick över hela spelet. 

  Om jag märker att motståndarna ändrar taktik kan jag föreslå justeringar i hur vi spelar. Om det går alltför bra och spelarna har mycket adrenalin så kan jag lägga in en time out. Likadant tvärtom, går det dåligt behöver jag bryta mönstret. Mycket handlar om att få spelarna att ha rätt mindset, säger Maikel

Spelat CS i 12 år.

Det finns en del tekniska färdigheter som en spelare behöver bemästra. Att sikta och kunna döda sin motståndare är naturligtvis en viktig egenskap. William tycker att han är bra på just det. Coach Maikel fyller i att han är 100 %-ig i den färdigheten.  

– Jo, jag är bra på att sikta, men jag har ett bra ”gamesense” också. När jag kommer till rundor som jag måste döda flera och kanske är ensam så behöver jag göra motståndarna förvirrade. Det är mina två styrkor, säger William. 

William har många timmar i spelet. Han har spelat CS i 12 år. Favoritkartan är Mirage och favoritvapnet AK-47.  

Smeden ett kanonställe

Både Maikel och William är nöjda med Smedens E-sports lokal. Förutom att det finns bra spelutrustning är de nöjda med praktiska saker som ventilationen  i lokalen och att det finns madrasser. 

– Det är svingrymt och supermysigt. Det är nära till restauranger om man behöver käka pizza eller hamburgarna samtidigt som det ligger lite avskilt från absoluta centrum, säger Maykol.  

Båda kan tänka sig att komma tillbaka om deras klubb går med på det. 

 – En av de bästa bootcamp-lokaler jag varit i. Det är som att bo på landet mitt i stan, säger Maykel.

 Text och Foto: Joakim Edvinsson