Inlägg

Teaterskolan i full gång

Magisk avslutning på teaterskolan

Smedens scen var förvandlad till ett orientaliskt fantasirike. Det var dags för en magisk avslutning på Smedens sommarteaterskola. De deltagande barnen och ungdomarna fick tillsammans med professionella skådespelare sätta upp en komprimerad version av  Mozarts Trollflöjten inför en entusiastisk publik. 

Klassisk opera i miniformat

Efter två veckor på Smedens teaterskola kunde ett tiotal barn och ungdomar avsluta  med en uppsättning av Mozarts trollflöjten. 

Det gjordes tillsammans med professionella skådespelare från Minopera. 

Smedens scen hade förvandlats till en magisk skog i ett orientaliskt fantasirike. Handlingen börjar med att Fågelfångaren Papageno letar fåglar till sin drottning. 

Den unge prins Tamino förföljs av en jättelik orm. Han svimmar men räddas av tre damer, utsända av Nattens drottning, och alla förlorar sitt hjärta till den vackre ynglingen.De ger Tamino ett porträtt av Nattens drottnings dotter Pamina. Han förälskar sig genast i den vackra flickan. 

Hon har blivit bortrövad av Sarastro och Tamino lovar att rädda henne. Till hjälp får han en trollflöjt och Papageno (fågelfångaren) som också följer med, får ett klockspel. Operan slutar lyckligt med att den unge prinsen får sin prinsessa. 

De bärande rollerna spelades av operasångarna Wolfgang Veith, Annika Liljenroth och Pär Nilzén.  

Barnen agerade tillsammans på scenen och spelade alltifrån djur till eld och vatten. 

Lära mer om skådespeleri

– Det är kul att Smeden ger barnen möjligheter att pröva på olika kulturyttringar som exempelvis  teater, säger Wolfgang Veith. 

Wolfgang är operasångaren och projektledare. Han är utbildades i Wien och driver operaföreningen ”Minopera”. 

Teaterskolan har blivit möjlig tack vare stöd och samarbete med Jönköpings kommun och arrangörsbidrag från Region Jönköping.

Förhoppningen är att fortsätta teaterskolan i Smeden även under hösten. Håll utkik!

Kul sommarjobb som teaterledare

Det var inte bara Wolfgang Veith som höll i sommarteaterskolan. Till sin hjälp hade han sommararbetande ungdomarna Linus Boström och Emma Samuelsson.

– Det har varit kul och tagit mycket på krafterna. Det var energiska barn och få alla barn lugna och samlade på en och samma gång var inte lätt, säger Emma.

Båda har erfarenhet av teater sedan tidigare. Emma har varit engagerad i Vulkanteatern och Linus spelade teater när han var yngre. 

– Det roligaste har varit att se processen. Att gå från noll till en färdig föreställning, säger Linus. 

Linus och  Emma berättar att de gjort mycket teaterlekar. Förutom att jobba med själva scenerna också ordnat med kostymer och scenerier. Allt sådant som också tillhör teaterns hantverk. 

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Dags för teaterskola!

Under ett par veckor i sommar kan du som är mellan 8-14 år vara med i Smedens teaterskola. Det är två intensiva veckor som avslutas med en föreställning tillsammans med professionella aktörer från Minopera.

Lära mer om skådespeleri

– Det är kul att Smeden ger barnen möjligheter att pröva på olika kulturyttringar som exempelvis  teater, säger Wolfgang Veith. 

Wolfgang är operasångaren och projektledare. Han är utbildades i Wien och driver operaföreningen ”Minopera”. 

Han tycker det är viktigt att barn och ungdomar kan erbjudas möjlighet till att pröva på olika kulturformer och att det skapas möjligheter för detta till  barn och ungdomar på Söder i Huskvarna. 

– Teater är viktigt för det kan ge barnen en bredare livserfarenhet. De kan pröva olika roller lära sig att uttrycka känslor och vara olika personer, säger Wolfgang. 

Improvisationer och teaterlekar på schemat

Det är två intensiv veckor i sommar, där teaterskolan pågår måndag till torsdag. Den avslutas sedan med en föreställning av Trollflöjten. Där får barnen och ungdomarna pröva att stå på scenen tillsammans med professionella aktörer. 

Under veckorna kommer det vara fokus på att lära sig mer om teater.

– Barnen och ungdomarna kommer att få pröva på improvisationslekar och andra teaterlekar, säger Wolfgang. 

Dessutom kommer det vara kulissbygge och pröva på andra delar av teaterns underbara värld.

Fortsättning följer förhoppningsvis

Efter sommarens teaterskola är förhoppningen att fortsätta med teater för barn och unga. Under sommaren är det Min opera som driver teaterverksamheten i Smeden.

Ambitionen är at det blir en fortsättning i höst men teaterskola en gång i veckan. Det är inte säkert att det är Min opera som ansvarar för det. Det kan vara  andra föreningar som exempelvis Vulkanteatern och Småstickorna kan ta över stafettpinnen.

  Olika teaterföreningar har olika inriktningar och det är bra. Det är dock inget bestämt ännu hur det blir, säger Wolfgang. 

Målgruppen är barn och unga mellan 8-14 år. Det kostar inget och det är max 20 deltagare så det är först till kvarn som gäller.

Unga ledare utbildas

Wolfgang är inte ensam att leda teaterskolan. Förutom Annika Liljenroth från Min opera kommer det utbildas unga ledare  i ålder 16-20 år. 

– De ungdomarna kommer att få en introducerande utbildning och vi kommendera upp gruppen i mindre grupper, så alla får möjlighet att pröva på olika saker i teaterskolan, säger Wolfgang. 

Det är inte heller  för sent att anmäla intresse att vara ledare. 

Du läser schemat och anmäler dig här. Anmälning

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Minopera.

Operasommarskola i Smeden

Den som passerat förbi Smeden under mitten av juli kan ha hört sköna arior strömma ut ur lokalerna. Operaentusiaster har arbetat fram roller och arior under ledning av regissören Sigrid Tschiedl från Österrike. Hon har tillsammans Minopera’s Annika Liljenroth och Wolfgang Veith genomfört en operasommarskola i Smeden. 

Sommarskolan avslutades med ett publikt framträdande där deltagarna framförde sina roller iklädda kostymer och all. 

– Vi hoppas att kursen kan upprepas. Det var mycket nöjda deltagare som var väldigt duktiga och entusiastiska, säger Wolfgang Veith efter avslutningen.

Opera för alla

2015 startades föreningen Minopera som en ideell förening från Jönköping . Den var ursprungligen tänkt att göra operateater för barn men har sedan dess utvecklats till att vilja öka tillgängligheten till opera för alla i alla åldrar. Föreningen håller numera till i aktivitetshuset Smeden. 

– Vårt utbud har hela tiden utvecklats och numera räcker utbudet från småbarnspjäser till opera för vuxna och operaworkshops, säger Wolfgang Veith. 

Han tillsammans med sin fru Annika Liljenroth är eldsjälarna bakom Minopera. De har gjort över 100 föreställningar och nått över 6000 åskådare sedan premiären i augusti 2015. 

– Vi ser oss som en opera för alla och tillgänglighet är nyckelbegreppet i vårt arbete, säger Wolfgang. 

Fullt program i sommar och höst.

Under sommaren spelar Minopera sin  första vuxenproduktion i Jönköping . Den heter ”La serva padrona” i Rosenlunds herrgård.

– Det är Jönköpings första soffopera och är internationellt samarbete mellan Minopera, Wiener Wohnzimmeroper och gästregissören Sigrid Tschiedl, säger Wolfgang Veith. 

Den har premiär den 8.e augusti och repeteras just nu för fullt i Smeden. 

Den 18:e augusti sker en spännande händelse i Jönköping. Då sätts operan Don Giovanni upp i Rådhusparken. Den är speciell då den kombinerar opera och film. Det är aktörer på filmduken som synkas med operasångare ”live”. 

Konsert i Smeden

Den 14 oktober är det dags för konsert i Smeden. Då är det guldbaggenominerad Aminah Al Fakir som tillsammans med pianisten Maria Johansson och Jönköpingsprofilen Julia Sandwall på fiol, gör en konsert med titeln ”Train to all our dreams”. 

– Aminah brinner för integration och frågade oss därför om vi kan göra det möjligt för nyanlända unga att komma till hennes konsert, säger Wolfgang. 

Därför erbjuds gratis biljett till ensamkommande ungdom som kommer i sällskap med 2 vuxna med ordinarie biljett.  Dessutom går alla under 26 år för halva priset. 

 

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Minopera