Inlägg

Sommarlov med Smeden i full gång

Sedan ett par veckor händer det massor av kul saker i och runt Smeden. 

– Det är allt från hoppborgar till magnetfiske och teaterföreställningar, säger Johan Eriksson verksamhetsansvarig i Smeden

Återkommande event

Varje sommar fylls Smedbyn av aktiviteter och ungdomar. 

Det är flera organisationer som tillsammans skapar kul aktiviteter i och omkring Smeden. Fritidsgården är så klart öppen och anordnar aktiviteter för sina besökare. Det finns också många engagerade sommarjobbare som på olika sätt bidrar att det ska finns saker att göra på sommarlovet. 

Teater och kultur.

Föreningen Scenkonst anordnar olika föreställningar för barnen. Det har satts upp fyra olika pjäser. Trolljakt, Trädsånger, Het planet och Bastien och Bastienne. 

Även Smedbyns hantverkare har extra öppet denna sommar och det anordnas exempelvis varje söndag en liten marknad på gatan. 

Café Smedbyn är också öppen för den fikasugen. 

Sommarlov med Smeden

På Vapenvallens hockeyrink går det leka i hoppborgar och andra kul saker varje onsdag. 

Torsdagar är aktiviteterna flyttade till Smedbyparken. Där magnetfiskas det och paddlas kanot. Du kan också fiska tillsammans med Sportfiskarna.  

  Det är spännande saker vi har hittat på botten av Huskvarna ån. Alltifrån Iphones till en 100-årig revolver, berättar Johan Eriksson. 

Fredagarna är feriepraktikanternas dags och de ansvara för de aktiviteter som sker då.

Studiojobb

Förutom att hjälpa till med aktiviteter så får feriejobbarna också lära sig nya aker. I studion. De får lära sig videoproduktion och att spela in Poddar. Detta med stöttning av erfarna personer från Bitemind studio. Dessutom rigga för teaterföreställningar och andra spännande event i studion. 

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Johan Eriksson

 

Smeden startar youtubekanal!

Nu startar vi en youtubekanal för Smeden. Vill du vara med och jobba med denna kanal? Hör av dig till Johan.

Här är en film om Smedens första år. Bland annat en unik intervju med Leif ”Brand-Johan” Johansson.

Kika på filmen:

Lyckad sommar i Smeden

Nu har skolorna startat, augustikvällarna blir mörkare och Sverige förbereder sig för vintern. Dags att summera och minnas allt kul som hänt i och omkring Smeden i sommar. 16 olika organisationer har vid 46 olika tillfällen lockat totalt över 4000 deltagare på de olika sommaraktiviteterna. Det är en succé, säger Johan Eriksson, verksamhetsansvarig på Smeden Huskvarna.

 Från teater till kanot.

Sommarkul har haft något för alla under sommaren. Det har varit evenemang för åldrarna 2-19 år under nio veckor. 

 Sommarkul i Smedbyparken bjöd på alltifrån kanotpaddling på Huskvarna ån, till sockervadd, korvgrillning och hoppborgar. Många av de yngre barnen med familjer uppskattade att Smedbyparken fylldes av aktiviteter. 

 Sommaren inleddes med teaterskola. Det var ett tiotal ungdomar som tillsammans med professionella skådespelare lära mer om teaterns hantverk. 

 Det har också arrangerats fotbollscuper och konserter med olika lokala band.  Wetterbygden Basket har arrangerat prova på basket genom deras Project Reach.

 Sommarjobbare skapade förutsättningar

Det var inte bara lek och kul saker. En hel del ungdomar fick feriepraktiplatser i Smeden. Totalt var det 42 ungdomar som i olika omgångar fick jobba i Smeden. De hjälpte bland annat till med att bygga nya läktaren i Smedbyn. Det är Gunnar Andersson, den gamle teater- och nöjesräven som i år byggt en fantastisk fin läktare  i tetaterträdgården. Där har det arrangerats konserter och barnteater i sommar.

 Förutom alla praktikanter, sommarjobbare och anställda bidrog olika volontärer också till att genomföra alla evenemang. 

 Många samarbetspartners

Totalt var det 16 olika organisationer förutom Smeden som genomfört olika evenemang. Jönköpings kommun, Wetterbygden Basket, Bitemind studios, Pingstkyrkan, Phoenix blue, E-sport united, origo Resurs, Esport united, Centralbageriet, Miniopera, Vulkanteatern, Aktör Gunnar Andersson, Husqvarna FF, Riksteatern, ABF, NBV och Sensus. 

  Det kännetecknar Smeden som plats. Det ska vara en plats för alla och när olika människor och organisationer möts så skapas oftast nya spännande saker. 

 – Tack till alla som på ett eller annat sätt bidragit till att sommaren i Smeden blir en sommar att minnas, säger Johan Eriksson, Verksamhetsansvarig Smeden Huskvarna.  

 Nu väntar en spännande höst med bland annat Sambafotboll och  fortsättning av tetaterskolan med 2 olika åldesgrupper med start i höst (mer info kommer snart). Flera e-sports event med bland annat Pop-up gaming samt flera  smash turneringar.

Text: Joakim Edvinsson Foto: Liv Johansson/Joakim Edvinsson