Inlägg

Smeden startar youtubekanal!

Nu startar vi en youtubekanal för Smeden. Vill du vara med och jobba med denna kanal? Hör av dig till Johan.

Här är en film om Smedens första år. Bland annat en unik intervju med Leif ”Brand-Johan” Johansson.

Kika på filmen:

Påsklovsaktiviteter Schema

Välkommen till roliga påsklovsaktiviteter v 16!

Nu har du chansen att få testa dina skills eller bara spela med dina kompisar. På Smeden får du testa känna på digitalkulturen under påsklovet.

På plats finns VR utrustning och spelkonsoler. Fifa, Fornite danspel och zombiespel. Personal från Smeden finns på plats och hjälper till och svarar på föräldrars frågor kring esport.

För de minsta arrangerar godisägggsjakt. Vi samlas på fritidsgården och letar tillsammans efter äggen runt Slottsvilan!

Påskpyssla eller tatuera dig?
Tatureingsworkshop där du får måla din egen tatuering och klistra på kroppen.

Teatern Chilla eller tjalla kommer för dig som är 9 år och uppåt

Gibba i esportsarenan.
Esportarenan är öppen för mellan gibb.
Föranmälan krävs för att garanteras plats.

Schema
Måndag 10:00-17:00
Godisäggsjakt 10:00-13:00
Tatueringsworkshop kl 13:00-15:00
-Teater Chilla eller tjalla 15:00-16:30 (fri entre)

Tisdag-Onsdag kl 14:00-20:00
Digitalkultursfest
– VR glasögon
-Spela Fortnite

 

Digitalkultur Smeden

Kärleksmanifestationen lockade många

– Ge någon ny okänd person 30 sekunders kärlek varje dag, så kan vi förändra världen, sa Andreas Johansson när han talade på kärleksmanifestationen i Huskvarna. 

Under tisdagen samlades cirka tusen personer i Mjölkafållan, Huskvarna. Det var ett initiativ av bland annat Alfred Dalinsskolan, Ung Fritid, kyrkorna i Huskvarna, NBV samt Husqvarna FF. 

Med facklor i händer så gick drygt 100 spelare och supportrar från Vapenvallen mot Mjölkafållan. Deltog gjorde spelare från både herr och damlaget samt de allra flesta av ungdomslagen. 

HFF’arna marcherade genom Huskvarna centrum och anslöt till cirka tusen andra Huskvarnabor. 

Gica hedrades

Det uppmärksammade mordet på EU-migranten Gica var bakgrunden till manifestationen. Huskvarnaborna vill visa att kärleken alltid vinner över hatet. 

Gunnar Andersson, känd lokal nöjesprofil, var värd för Manifestationen. Alfred Dalinsskolans musikklasser underhöll med körsång och förre Idol-deltagaren, Stella Faith bjöd på skönljudande soulsång.  Dessutom hölls det tal av bland annat Elevrådets ordförande Alice Snälls.

– Vi kan tillsammans göra världen till en bättre plats, sade hon.

Manifestationen var bara början på ett stort och gemensamt värdegrundsarbete. 

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Manifestation för respekt och allas lika värde

Mordet på Gica i Smedbyparken i somras är bakgrund till manifestationen. Det blev en väckarklocka för alla som lever i Huskvarna.

Alfred Dalinskolans rektor har tagit initiativ till manifestationen och samverkar med flera organisationer i Huskvarna. Alla vill medverka till ett tryggare och enat samhälle, där alla sluter upp.

– Vi vill visa att Huskvarnabor kan komma samman i en förenad kraft för allas lika värde och större kärlek till varandra, säger Johan Eriksson, Verksamhetsansvarig för Smeden. Han representerar Smeden och Husqvarna FF i planeringen av manifestationen.

Huskvarna är ett samhälle som kan vara med och göra skillnad och värna om det goda. Ett förenat Huskvarna som strävar efter att värna om varandra.

Arrangörer

Jönköpings kommun, med skolor socialtjänst och ung fritid, Kyrkorna i Huskvarna, Husqvarna FF och NBV.

Medverkar gör bland annat  Alfred Dalinskolans musikklasser, Stella Faith soul och gospel-sångerska

Det kommer också hållas tal av flera lokala personer. Gunnar Andersson, nöjesprofil i Huskvarna, Alice Snälls, elevrådsrepresentant Alfred Dalinskolan Irené Lindal, ordförande i Kyrkhjälpen Huskvarna samt Andreas Jonsson, föreläsare ”Livet Blir Bättre

Manifestationen kommer hållas den 13 november kl 19.00 i Mjölkafållan i Huskvarna.

 

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Välkommen Johan!

Då är det äntligen klart. En verksamhetsansvarig för Smeden Huskvarna är utsedd. Johan Eriksson började sitt spännande uppdrag 1 oktober.

– Jag drömmer om att få bygga ett hus för alla där man känner glädje över att få vara i, säger han.

Flyttat från Västergötland

Jag träffar Johan efter sin första arbetsvecka på Smeden. Den har tillbringats med att sätta sig in i hur huset fungerar och träffa de personer som verkar i huset. 

Hans bakgrund geografiskt hörs tydligt.  

– Jag är född och uppvuxen i Töreboda, men har inte bott där de senaste 12 åren, berättar Johan. 

Han har precis avslutat en spännande utbildning i Malmö som heter Sportsmanagement. Det är en utbildning som innebär att han läst en hel del olika saker. Allt från organisationsutveckling, juridik och ekonomi till marknadsföring. 

Dessutom har han arbetat som koordinator på Svenska Budo & Kampsportsförbundet Distrikt Väst under tiden han studerade.

Johan har en mångårig föreningserfarenhet och är mycket idrottsintresserad. 

Dessutom har han en lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar och även personer i socialt utsatthet. 

 

 

Aktiv föreningsmänniska. 

Han har spelat fotboll som ung. Sedan har han prövat på det mesta inom idrotten. Pingis, Innebandy och ishockey för att nämna något. På senare år har han dock fastnat för Thaiboxning. Där har han varit både utövare och tränare i olika perioder Han har bland annat varit i Thailand och tränat där. 

– Det är en fantastisk träningsform för den är så varierande, säger Johan. 

Träningsformen ger utrymme för att alla kan träna med varandra oavsett om man är kille eller tjej, stor eller liten. Johan säger att det gör att man träffar många olika människor med olika bakgrunder. 

Nätverkande viktigt

Han har startat upp olika nätverk och föreningar. Bland annat har han som styrelseledamot  tagit in Viljans träningsklubb i styrkelyftsförbundet. 

På universitet startade han, tillsammans med ett par kompisar, upp ett nätverk mellan studenter och företag i och omkring Malmö. Syftet var att studenterna skulle få en inblick i vilka behov företagen kunde ha. Dessutom för att få företagen att presentera sin verksamhet. Det kunde också handla om att rekrytera studenter till olika arbeten och evenemang. 

Så han är van att arbeta med både företagsvärlden  och idrottsvärlden. 

Stort socialt engagemang

Som om det inte var nog så har Johan ett stort socialt arbete bakom sig. Han har arbetat med människor med olika sociala problem. 

– Jag har en bra erfarenhet av att möta många olika typer av människor, säger Johan.

Han har under hela tiden försökt koppla ihop sin utbildning med det sociala arbetet. Det är något han tänker att han kommer få nytta av i sin roll som verksamhetsansvarig på Smeden. 

Samla huset

Inledningsvis kommer han arbeta med att samla ihop huset. Det är mycket som pågår i olika hörn. 

– Det finns behov av att strukturera upp det arbetet, konstaterar Johan.  Just nu planerar han en stor evenemangshelg för att visa upp vad som finns i Smeden. 

– Jag vill verkligen vara med och utveckla huset. Både de organisationer som redan finns men också få in nya, säger han. 

Ombyggnad och renovering

Johan kommer till ett hus som sakta men säkert har vuxit och utvecklats. Det finns en ”hus-grupp” bestående av seniora HFF’are som träffas varje tisdag och gör olika praktiska saker. 

Det återstår mycket innan huset är ombyggt på ett funktionellt och bra sätt. 

HFF har fått stöd från Allmänna Arvsfonden. Detta stöd finansierar projektledaretjänsten och ytterligare en del kringkostnader.

Johan berättar att föreningen har ytterligare en ansökan hos Arvsfonden som rör ombyggnation av Smeden. Där väntar man svar senare i höst. 

– Om vi får den finansieringen så kommer vi kunna snabba på ombyggnad och utvecklingen av Smeden för att möta de behov som finns, säger han.

Drömmer om ett hus för alla

Efter en vecka i huset är han ändå beslutsam kring var han vill åstadkomma på sikt. 

– Jag drömmer om ett hus med öppna dörrar, med så många olika verksamheter att det verkligen blir ett hus för alla, säger han. 

Jag ser att det rör sig människor ut och in i olika dörrar och att det finns en extrem glädje i huset hos alla som vistas där, säger han.

Han kommer jobba med detta nu under kommande tre år och tror att det kommer bli spännande år. 

Imponerande bakgrund

– Han tillhörde tidigt i ansökningsförfarandet en av de mest intressanta genom sina erfarenheter från projektledning och sin mycket relevanta universitetsutbildning, konstaterar Ingvar Ederborn från Husqvarna FF’s styrelse.

Rekryteringsarbetet sköttes av styrelseledamoten i Husqvarna FF, Pernilla Nylén genom hennes rekryteringsföretag BRA HR. 

– Han gav ett intryck av att vara driftig och gilla utmaningar, säger Ingvar Ederborn.

Hans roll är att samordna, planera och genomföra projekt och aktiviteter inom ramen för de fyra hörnstenarna som Smeden grundar sig i kultur/bildnings-, integrations- förenings- och fritidsverksamhet. 

Text och Foto: Joakim Edvinsson

Nya spännande möjligheter för Smeden

Sedan starten av Husqvarna FF’s aktivitetshus Smeden, har arbete pågått med att skapa en bra finansiering på både kort och lång sikt. Nu har det blivit klart att Arvsfonden beviljar projektmedel för tre år till att utveckla verksamheten.

– Det är fantastiskt roligt och betydelsefullt och detta skapar goda förutsättningar för att utveckla Smeden ytterligare, säger Stefan Axelsson ordförande i Husqvarna FF.

 

Kultur och idrott

Smeden innehåller redan idag flera olika verksamheter. Det finns bland annat ateljéer för konstnärer, en fritidsgård, musik och TV studio samt E-sport arena. Dessutom hyr flera olika föreningar in sig i lokalerna. 

– Nu kommer arbetat med att ytterligare bredda utbudet av kultur- och idrottsaktiviteter i Huskvarna kunna intensifieras, säger Örjan Johnsson som är en av de personer som kämpat på ideell basis med att leta och söka projektmedel.  Ett tidskrävande och tålmodigt arbete. Örjan är med i Husqvarna FF’s styrelse och har tillsammans med Ingvar Ederborn och flera andra varit ansvariga för ansökningsarbetet. 

Örjan beskriver att syftet med projektet är att erbjuda ungdomar en mångfald av aktiviteter och att stärka ungdomars engagemang. Dessutom ska integrationen mellan ungdomar med olika etnisk bakgrund, mellan ungdomar med olika intressen som idrott, konst, e-sport och film samt mellan ungdomar med och utan funktionsnedsättning öka.

  Ambitionen är att ungdomarna ska få stöd med att starta och driva aktiviteter efter egna önskemål, säger Örjan

Fyra hörnstenar

Smeden vilar på fyra viktiga hörnstenar. Dessa är  idrott, kultur/bildning, integration och föreningsverksamhet. 

Örjan Johnsson ger exempel på aktiviteter som kan bli aktuella. Det är alltifrån läsprojekt i pojk- och flicklag, fotboll för nyanlända, konstprojekt, e-sport till film- och mediaproduktion. Med den ökade bredden av aktiviteter vill föreningen attrahera ungdomar längre upp i åldrarna och stärka ungdomarnas föreningsorganisering.

– Vi kommer rekrytera verksamhetsansvariga som, tillsammans med alla i huset och alla ungdomar, kan utveckla Smeden. Det är en projekttid på tre år, säger Örjan Johnsson. 

I projektet ingår även att tillsammans med ungdomarna och intressenterna i Smeden arbeta fram en gemensam värdegrund för hela verksamheten.

Detta bidrag från Arvsfonden är mycket värdefullt för det fortsatta arbetet. Från föreningens sida har allt arbete hittills varit helt ideellt. Nu kan det skapas bättre förutsättningar att, tillsammans med ungdomar och övriga aktörer i huset utveckla och förverkliga de tankar som finns för huset.

Fler ansökningar ute

Arbetet pågår också med att restaurera och bygga om Smeden så att det passar bättre till verksamhetens behov. Där finns också olika projektansökningar inlämnade och förhoppningen är att även dessa får positivt utfall.

Husqvarna FF väntar svar på en ansökan om ombyggnadsstöd. Det är en viktig del för att kunna anpassa fastigheten till den nya verksamheten. Vi behöver bl a skapa en ny handikappanpassad entré och även skapa lokaler för föreningsverksamheten.

Rekrytering pågår

Redan nu är rekryteringsprocessen i full gång. Det föreningen söker är personer med bakgrund som t ex projektledare eller koordinator. De sökande bör helst ha någon form av eftergymnasial utbildning inom pedagogik eller socialt arbete och gärna en bakgrund inom idrottsrörelsen. 

– Det viktigaste är att vi hittar kreativa, engagerade och utåtriktade personer som drivs av nya möten med människor, säger Örjan Johnsson.

Känner du någon som är intresserad så finns annonsen här. (LÄNK)

Socialt arbete viktigt

Husqvarna FF har sedan många år tillbaka bedrivit en bred verksamhet och där andra sociala aktiviteter utöver fotbollen varit viktiga. HFF är redan idag en stor förening med många aktiva ungdomar, men aktivitetshuset kan bidra till att ännu fler blir aktiva och även inom andra eller fler intresseområden.

Text och Foto: Joakim Edvinsson 

Events

Tatueringsworkshop

Vill du ha en tatuering eller är tatueringar det värsta du vet? Oavsett vilket så är du välkommen på workshop med Kulturarva! Vi skissar och pratar om mönster från hela världen och kanske går du därifrån med en egen symbol på armen?!

(Det blir såklart inga riktiga tatueringar gjorda)

Arrangör: Allaktivitetshuset Smeden & Kulturava