Inlägg

Johan vann Luddepriset!

I veckan fick verksamhetsledare på Smeden, Johan Ericsson, ta emot det prestigefulla Luddepriset. Det delas ut varje år av föreningen teater i Huskvarna.

– Roligt att Smeden och Husqvarna FF uppmärksammas så här inom teatervärlden, säger Johan.

Främja kultur i Huskvarna

Syftet med Luddepriset är att uppmuntra enskilda personer, grupper och även föreningar, som gjort betydande insatser inom kulturområdet, speciellt teaterområdet.

Ludde är en fiktiv figur som representerar den evige Huskvarnabon. Han skapades i skådespelet bara tusen korta år. En pjäs som handlade om Huskvarnas tusenåriga historia. 

Främja samarbete 

Johan Ericsson får priset med motiveringen ”För sitt arbete med att väcka intresse för och möjliggöra kultur i olika former in i annan verksamhet.” 

– Vi har öppnat upp Smeden för att föreningar ska kunna bedriva olika kulturprojekt, säger Johan. 

Han ser att kultur är ens viktig del av huset som berikar olika samarbetsformer. 

De aktiviteter som anordnats i Smeden är bland annat teaterpjäser för barn och ungdomar anordnade av exempelvis Vulkantetaren. Dessutom har en teaterskola för barn startats i Smeden. Fler aktiviteter i teaterns ecken kommer fortsätta anordnas i Smeden. 

Text: Joakim Edvinsson

Foto: Anna Stavreus/Teater i Huskvarna

Fulla hus på Klas klättermus

Dags för barnteater i Smeden

– Alla känner till Pelle Svanslös. Både gammal och ung, säger regissören för Vulkanteaterns uppsättning av den populära historien, Anki Hertz. 

Anki berättar att historien alltid är aktuell med sitt budskap om mobbing och rasism. Nu repeteras det för fullt för att pjäsen ska ha premiär i Smeden den 6 oktober.

En gedigen teaterförening

Vulkanteatern bildades 1989 som en sammanslagning av fem olika mindre teaterföreningar i Jönköpings kommun. Den första uppsättningen den nybildade föreningen satte upp var musikalen Blodsbröder. 

Efter det har det varit ett lagt pärlband av olika uppsättningar. Totalt 50 stycken har föreningen genomfört. Allt ifrån musikaler som ”Grease” till kända pjäser av Shakespeare , som en Midsommarnattsdröm och så tuktas en argbigga. 

Under 2000-talet har det varit en återkommande sommarteater i teaterladan i Huskvarna Folkets park.  Det är främst olika farser som satts upp. 

Pelle Svanslös – en tidlös berättelse 

Pelle Svanslös och alla de olika katterna bygger på Gösta Knutssons barnbokserie. Ursprungligen höll Pelle till i Uppsala men i Vulkanteaterns uppsättning har han flyttat ner till Jönköping. Bäckalyckan, närmare bestämt. 

Som vanligt i Pelle Svanslös så är det det goda som vinner mot det onda. Elake Måns försöker tillsammans med sina kumpaner, Bill och Bull lura och reta Pelle. Men Pelle får alltid sista ordet. 

– Det viktigare när man sätter upp en barnpjäs är att ha roligt på scenen, då smittar det av sig till barnen och då blir det bra, säger regissören Anki Hertz. 

Ensemblen har precis samlats efter sommaren och man tränar repliker och jobbar med att hitta sina roller. 

Premiär i Smeden

Det har funnits barnteater i Smedbyn tidigare. Bland annat revygäng och barnteatergrupper har hållit till där.

– Smedbyn är ett kulturcentrum, så det är jättekul att få vara i Smedbyn och bygga på med ännu mera teater där, säger Anki Hertz. 

Det är ett taggat gäng som alltså satsar på en premiär i Smedens stora sal ”Husqvarna-salen”. Den sker den 6 oktober. 

Biljetter kan köpas på plats men också på Spira i Jönköping. 

Läs mer om Vulkanteatern och deras breda teaterproduktion. 

Text och Foto: Joakim Edvinsson